Сонячний берег апартаменти, поморіє ціна за приватний сектор, автобус до поморіє зі львова, відкриття візи у Болгарію

Економічна скрута – на руку приватному сектору 

Перші ознаки кризового періоду, які помічаєш, їдучи по курортній Болгарії, – десятки заморожених будівництв. Особливо це впадає у вічі в таких популярних (і одних із найдорожчих) болгарських курортах, як Сонячний берег чи Несебр: поряд із невеличкими готелями й цілими готельними комплексами можна побачити сірі зведені “коробки”, а подекуди – лише фундаменти майбутніх відпочинкових осередків... 

Та, попри прогнози скептиків, кількості туристів, охочих відпочити у Болгарії, криза “не скосила”. Навіть навпаки. Особливо в курортних містечках, у яких переважає приватний сектор. наприклад, у Поморіє (місцевого населення – близько 30 тисяч). “У Поморіє ми майже не відчули кризи – туристів, якщо порівнювати з минулим роком, менше не стало, - розповідає “ВЗ” менеджер болгарської туристичної фірми Nicol-N Наталія Ніколова. – А, наприклад, такі курорти, як Сонячний берег, цього літа почали цілеспрямовану демпінгову політику – тамтешні готелі змагаються у все дешевших і дешевших пропозиціях. Ціни за готельні номери там знизили майже до ціна за кімнату в приватному секторі...”. 

“Раніше європейські туристи надавали перевагу більш дорогим курортам, із розвиненою готельною інфраструктурою, скажімо, Туреччині, а зараз значно побільшало замовлень на проживання у приватному секторі, - веде далі Наталія Ніколова. - Такі зміни запитів відпочивальників Болгарії тільки на руку. Люди воліють зняти апартаменти класу “люкс” за ціну, яка у кілька разів менша за турецьку. У приватному секторі взагалі доволі демократична цінова політика (можна навіть торгуватися із власником), а сервіс мало чим поступається готельному”. 

Кімната на двох – від 10 євро

В останні два-три роки, зазначає Наталія Ніколова, у Поморіє побільшало туристів із Західної України. Цього літа до містечка щодня приїжджають по три-чотири автобуси із українськими західняками. А ще три роки тому кілька автобусів із Західної України прибували до Поморіє на тиждень. Так наш турист майже витіснив із містечка його давніх відпочивальників-завсідників: сербів, македонців, словаків, угорців... За підрахунками пані Ніколової, літо-2009 відзначилося рекордом саме українців. Хоча у таких дорогих поморійських готелях, як Sunset-Resort чи Inter-Hotel Pomorie, традиційно найбільше туристів із Росії та Німеччини. 

Ціни на проживання у приватному секторі Поморіє залишилися на рівні минулорічних. Кімнату на двох можна винайняти за 10-25 євро за добу (залежно від комфортабельності). Пристойні апартаменти на 4-5 осіб із кухнею обійдуться у 35 євро за добу. Утім, як правило, навіть той турист, якому проживання обходиться у 5 євро за добу, має у своєму розпорядженні телевізор і холодильник. Єдиний недолік такого дешевого номера – санвузол, який розрахований на кілька кімнат. 

Туристи 
економлять на їжі 

Туристи-2009 не вдарили по болгарському підприємцю від туризму чисельністю, зате вдарили економністю. Власник одного з поморійських готелів і ресторанів нарікає на невтішні кризові “жнива”. Каже, що торік його бізнес приносив йому вдень близько тисячі євро доходу. Цього ж року – 200-300 євро. Половина номерів у готелі цього чоловіка пустує... Зменшився й прибуток від ресторану. “Туристи все частіше почали замовляти на обід лише суп, і нічого до супу – ані другого, ані якогось напою”, - розводить руками підприємець. У меню одного із популярних ресторанчиків на набережній Поморіє – “Омар” – через ось цю “супну” тенденцію керівництво навіть розпорядилося після 19-ої години перших страв не подавати... 

Візуально побільшало на поморійських пляжах приватних парасольок. Хоча й охочих поніжитися під “комунальними” “грибочками” (за день – 5 левів, у стільки ж обходиться лежак), не бракує. 
Сонячний берег апартаменти
На 10-20 відсотків зросли цього літа ціни на екскурсії. Та, за словами Наталії Ніколової, їхні туристи - зазвичай доволі допитливі: замовляють по чотири-п’ять екскурсій. А подивитися у Болгарії є на що! Із обов’язкової програми – народна забава у Болгарському селі (с. Бата), пізнавальні поїздки у стародавні міста Несебр та Созополь, а також – “вояж” до сусідньої Туреччини – у Стамбул, до якого від Поморіє – шість годин їзди на автобусі.


Хочеш заощадити – готуй сам 

У ціновій політиці на харчування Поморіє на чорноморському узбережжі Болгарії, радше, виняток із правил. Тамтешні ресторанчики, якщо й підвищили ціни, то у середньому на лев-два (0,5-1 євро) - не більше. У той час, як потрапезувати у Сонячному березі чи Несебрі цього літа вдвічі-втричі дорожче, ніж було торік. Звичайний обід у Поморіє обходиться туристам у близько 10 левів (5 євро). На цю суму можна посмакувати м’ясною стравою, традиційним шопським салатом і навіть випити келих хорошого сухого вина. Якщо замовляти рибу, то трапеза винесе з вашого гаманця удвічі більшу купюру. 

Зекономити на харчуванні ледь не у два рази вдається тим відпочивальникам, які самі готують обіди й вечері. Ціни на основні продукти харчування у поморійських магазинах – фактично на рівні українських. А фрукти і овочі – навіть дешевші. 


 У Сонячному березі набудували готель на готелі. Тепер, аби привабити туристів, демпінгують ціни.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Гаряча пропозиція

Okean Tyr's Photo

New photo posted in Okean Tyr: 'MADARA 4* – 287 євро/особа Тури в Болгарію⛱ 💢завдаток – 15%, решту сплачуй за 14 днів до виїзду❗️ 🏨MA...